Leuven, Tienen en Halen


SCHETS

Belgie had in augustus 1914 tegen de Duitse verwachtingen in niet gekapituleerd. Integendeel: het kleine en matig uitgeruste Belgische leger deed zijn best de enorme overmacht op te houden. Eerst bij Luik en Visé, daarna richting Brussel voor de rivier de Gete bij de stad Tienen en het dorp Halen. Het leverde uren, soms dagen winst op. Uren die later, bij de slag aan de Marne, cruciaal bleken.

De Duitsers irriteerden zich mateloos aan die lastige Belgen. Elke weerstand werd buitensporig fel en zonder oog voor burgers of hun woonsteden onderdrukt. In Tienen, Aarschot en Leuven werden burgers vermoord, huizen platgebrand en geplunderd. Vooral Leuven moest het ontgelden en ging de geschiedenis in als vermoorde stad en het toonbeeld van het respectloze barbarisme van de Duitse invaller.

Brussel zette zich schrap, Antwerpen keek vol ongeloof achter de fortenring toe hoe de vijand optrok naar de vesting aan de Westerschelde.


De slagen van Aarschot, Halen, Sint Margriete en Orsmaal zijn met een ster aangegeven. In Aarschot en Leuven pleegden de Duitse troepen wandaden.

 

TOEN

De Duitse inval in Belgie verbaasde vriend en vijand. Belgie was neutraal maar lag historisch op het kruispunt dat twee gezworen vijanden moesten nemen. Koning Albert weigerde de vrije Duitse doortocht en daarmee was de oorlog een feit. De Duitse legers kozen de route Luik-Brussel-Amiens om Parijs te omsingelen en kregen te maken met taaie weerstand, vermeende guerilla-strijders en een zwaar gefortificeerd Antwerpen in de Duitse rechterflank. Kleine schermutselingen en grote gruweldaden bepaalden het beeld van augustus, met als triest hoogtepunt de vernieling van Leuven en de moord op haar burgers.
Bij Tienen en Halen werden de grijze hordes even opgehouden door onderbewapende, dappere Belgen, maar het bleek dweilen met de kraan open. Spoedig zou Brussel vallen.


ansichtkaart van vlak na de branden in Leuven.


NU

 

De vrij vlakke streek is perfect om per cabrio rond te rijden. Voor Belgische begrippen is de bewoning vrij dun, dus dat moet 100 jaar geleden een leegte zijn geweest waarin stadjes als Tienen aan de horizon opdoken. Nu zijn het gemoedelijke plaatsen, die zoals Halen nog baden in de glorierijke dagen van toen. Belgische  kroegjes en terrassen maken het s’zomers heerlijk. De sfeer is gemoedelijk en Leuven is een toeristische trekpleister van jewelste. Het centrum is een aaneengesloten eetgelegenheid, waar het magnifieke gemeentehuis bovenuit toornt.

Bijna niemand ziet meer de steen in bijna elk huis met daarop 1914, vlammen  en een dolk in het hart van de stad. 1100 huizen en de levens van 200 burgers. De bieb staat te stralen in de zomeravondzon.


Gedenksteen, Leuven. Deze is in de muren van de nieuwe bibliotheek gemetseld.

-V-

Home