St. Mihiel

 


SCHETS

De saillant van St. Mihiel heeft niet de bekendheid en de reputatie van die andere saillant uit de Grote Oorlog, Ieper. 
Voor de Fransen echter was St. Mihiel een pijnlijke wond in het front; op deze plek namelijk lukte het de Duitsers om aan- en zelfs over de Maas bij St. Mihiel een constante dreiging te vormen achter de rug van Verdun. De spoorverbinding naar de vestingstad werd afgesneden.

Ook hier vinden we namen die in de historie een plaats hebben gekregen door de gruwelen die zich er afspeelden: Les Eparges aan de westrand, Het Bois de Pretre aan de uiterste oostrand, De Tranchee de la Soif... 


De Saillant tussen Verdun en Pont-a-Mousson tot september 1918


TOEN

De vlakte tussen de Maas en de Moezel kwam in Duits bezit tijdens de bewegingsoorlog van 1914. Toen de loopgraven eind dat jaar werden betrokken constateerden de Fransen niet alleen een vervelende deuk in de frontlijn die belangrijke verbindingen afsneed, maar ook hooggelegen Duitse artillerieposities die de streek domineerden. 


Een wervingsposter van de Franse spoorwegen met een verwijzing naar de Amerikanen en St. Mihiel

Verschillende pogingen om deze stellingen rond Les Eparges op het westelijk draaipunt te veroveren, onder meer door het gebruik van zware mijnen onder de Duitse linies, liepen op niets uit.  Ook zware gevechten om het Bois de PrÍtre aan de Moezel leverden geen doorbraak op om de saillant op te rollen.

Na 1915 gaven de Fransen het op en concentreerde de oorlog zich vooral op Verdun en de Somme.  


De Amerikaanse vlieger Billy Mitchell bracht een luchtmacht op de been die de Duitsers in 1918 kansloos liet. Hij werd een van de grote visionairs van de luchtvaart.


Medio 1918 waren er voldoende Amerikaanse troepen aan het front om op verschillende plaatsen offensieven te beginnen. De saillant van St.Mihiel was voor de weinig ervaren maar enthousiaste Yanks een mooie testcase. 

Samen met de Fransen werd de saillant binnen enkele dagen opgerold en de frontlijn recht getrokken. Doordat de Duitsers zich terugtrokken blijft de door de Amerikanen geclaimde grote overwinning overigens van twijfelachtige waarde.
Onder de Amerikanen bevonden zich een aantal beroemdheden uit de Tweede Wereldoorlog: George Patton en Douglas MacArthur.  Aan Duitse zijde vocht Herman Goering in de lucht boven de saillant en lag Erwin Rommel in de regio.


NU

De saillant is een prachtig, meer- en bosrijk gebied tussen Maas en Moezel. Op het westelijke draaipunt  (waar de toenmalige Duitse linies richting St.Mihiel bogen) liggen les Eparges op de uit de Woevre-vlakte oprijzende hoogten. De ondermijnde en met loopgraven doorkliefde toppen zijn een wandeling waard. 

†† ††
George S. Patton                                Douglas MacArthur                                Hermann Goering


Van Les Asperges naar het zuiden doorsnijdt de linie de prachtige bossen van Dom de la Montagne, waar kleine dorpjes zijn verscholen. De Maas wurmt zich na 15 km door de dalen. St. Mihiel, een weinig boeiende stad, ligt in de punt van de saillant met een aantal wijken over de Maas.

Ten zuiden van St. Mihiel liggen nog zeer fraaie overblijfselen van de uitputtingsstrijd in het bos van Apremont  en het bos van Gobessart; betonnen Duitse linies en half vergane Franse. Aan de bouw en monumenten valt af te lezen dat Duitsland hier wilde blijven.


De bevoorrading van het Amerikaanse st. Mihiel-offensief in 1918


Via de Amerikaanse tempel op de Butte de Montsec en een aantal villages detruits zijn in de bossen bij Pont-a-Mousson aan de Moezel nog sporen te vinden van de gevechten aan het oostelijk draaipunt van de saillant.  Op de flank aan de rechteroever domineert het Signal de Xon.
Voor de liefhebber is de saillant een streek vol verrassingen. 


Venster in het kerkje van Marbotte, de zuidelijkste punt van de saillant.

- U-

home